Vi i styrelsen har fått flera frågor om vad ComHem har för kapacitet och deras framtida planer. Vi frågade ComHem och visar deras svar här. Sammanfattningsvis kan ComHem leverera något snabbare bredband än IP Only och de har planer på att öka hastigheten ännu mer:

Rent nätmässigt så kan man säga att ni har de facto redan ett fibernät på plats idag från oss. Idag har ni ett nät som kallas Fiberkoax (i folkmun Kabel-TV nätet) och består till ca 97 % av ljus i hårdplast eller glas, även kallat fiber, med sista biten koaxialkabel i spridningsnätet/fastighetsnätet. Vi säljer samma typ av tjänster, har samma priser, samma hastighetsgarantier och likvärdig hårdvara oavsett infrastruktur så som exempelvis ett FiberLAN som några kallar bara för ”fiber”.

I ert nät idag kan man som medlem i er förening köpa 1200Mbits Bredband om man så vill, det är få som jag känner till som vill ha och behöver mer än så, vilket generellt är mer än ett helt nyinstallerat FiberLAN. Dessutom är det den enda, mig veterligen, infrastruktur i Sverige som har ett bra digitalt grundutbud av TV-kanaler i alla uttag utan box eller abonnemang.

Gällande framtiden för Fiberkoax: Vi riktar nu om fokus, avancerar kraftigt och utökar infrastrukturen ytterligare i ett projekt som kallas Remote PHY, där vi under kommande period bygger ut fiberpunkterna ännu längre ut i nätet. Elektroniken och optiken i de viktigaste bitarna i nätet ersätts och samtidigt uppgraderas våra accesspunkter. Det innebär att alla boende får ökad kapacitet i nätverket som de redan har. Den internationella standarden DOCSIS 3.1 som vi nu inför, kan i teorin ge 10 Gbit/s vid nedladdning och drygt 2 Gbit/s vid uppladdning.
Digitaliseringen var en del i att möjliggöra uppgraderingen. Detta gör vårt nät redo för era framtida behov.

MVH Styrelsen